Leyla Atakan’ın vefatının 51. yılında anısına saygıyla…
Leyla Atakan 1925 yılında İzmit’in Maşukiye Köyünde dünyaya geldi. Babası İstiklal Savaşı kahramanlarından Orgeneral Hasan Atakan’ın görevi gereği Türkiye’nin birçok ilinde ortaokul ve lise tahsilini yapan Leyla Atakan, Trabzon da Trabzon Lisesi’ni bitirdikten sonra memleketi olan İzmit’e gelerek genç yaşında sosyal ve siyasal hayata atıldı. Atakan önce Maşukiye Güzelleştirme ve İlkokul Yaptırma Derneği kurucu başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.
1955 yılına gelindiğinde Maşukiye Köyü Cumhuriyet Halk Partisi ocak başkanı oldu. Böylece aktif politikaya atılan Atakan, 1963 yılında il genel meclis üyeliğine seçildi ve daha sonra Kadınlar Kolu başkanı ve CHP Kocaeli il başkanı oldu.
Ayrıca ölümüne kadar sürdürdüğü Kocaeli Verem Savaş Derneği Başkanlığı’nın onun yaşamında çok özel bir yeri vardır.
2 Haziran 1968 yılında yapılan belediye seçimleri öncesinde İzmit’li kadınlara 40,000’den fazla mektup göndererek kadınların büyük desteğini aldı ve CHP’nin 1951 yılından beri elinden kaçırdığı İzmit Belediyesi’nin ve Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı oldu.
Üç yıl kadar süren belediye başkanlığı görevinde üretken ve halkçı belediyecilik anlayışının filizlenmesini sağladı, kısa süren başkanlığı döneminde bir bataklığı kurutarak bu günkü Kocaeli Fuarı’nın kuruluşunu sağladı. Yoksullara, evsizlere elini uzattı. Gece gündüz durup dinlenmeden çalışması ile İzmitlilerin Leyla Ablası oldu.
10 Şubat 1971’de karlı ve soğuk bir gündü.
İzmit Belediye Başkanı Leyla Atakan, yakın çalışma arkadaşları ve Meclis üyeleri İsmail kolaylı, Feridun Özbay ve Abdurrahman Yüksel ile Kocaeli Fuarı’nda bir toplantı sonrası yapılan diğer çalışmaları değerlendirmek için Değirmendere’de bir toplantıda tekrar bir araya gelmişlerdi. İzmit’i özellikle de yeni projeleri konuşmuşlardı. Gece saat 23.00 sıralarında İsmail Kolaylı’nın kullandığı araçla İzmit’e dönmek için yola çıktılar, otomobil dar ve karanlık Gölcük yolunda Yeniköy Seymen yakınlarına geldiği sırada muhtemelen karşıdan gelen başka bir aracın farları İsmail Kolaylı’nın gözlerini kamaştırmıştı, önünü göremeyen İsmail Kolaylı, yolun sağında iki tekeri yol üzerinde, iki tekeri bankette park etmiş Bekirdere mühimmat depo komutanlığına bağlı 703727 plaka sayılı ve üzerinde “Dikkat Patlayıcı Madde” yazılı kamyonu görmedi ve otomobil olanca hızıyla askeri aracın altına girdi.
Kamyonun arkasında ışığı yoktu, yol karanlıktı, otomobil askeri aracın arkasına neredeyse yarıya kadar gömülmüş ve çok şiddetli çarpışma nedeniyle otomobilin yarısı parçalanmıştı, içindekilerden Leyla Atakan, İsmail Kolaylı ve Feridun Özbay oracıkta, Abdurrahman Yüksel ise kaldırıldığı Devlet hastanesinde hayatını kaybetti.
Kaza haberi İzmit’te büyük üzüntü yarattı. Babası Hasan Atakan ve annesine ise bir gün önce vefat eden Yüksek askeri şura üyesi Orgeneral Kami Güzey’in cenaze törenine katılmak üzere Ankara’ya giderlerken Eskişehir civarında trende iletildi. Kazayı öğrenir öğrenmez derhal olay yerine giden Kocaeli Valisi Ertuğrul Ünlüer, “Memleket dört güzide evladını kaybetmiştir. Acımız çok büyüktür” dedi.
Kaza sabahının erken saatlerinden itibaren haberi alan halk hastanenin ve belediyenin önünde toplandı.
Ertesi gün binlerce İzmit’linin katıldığı cenaze töreninde CHP Genel Sekreteri Bülent Ecevit, Genel sekreter yardımcısı Turhan Güneş, Nermin Neftçi, İstanbul Belediye Başkanı Fahri Atabey, Kocaeli Valisi Ertuğrul Ünlüer ve yüksek rütbeli subaylar bulundu.
Cenaze töreni saat 14’de Belediye önünde saygı duruşu ve konuşmalarla başladı daha sonra cenazeler binlerce kişinin elleri üzerinde Fevziye Camiine getirilip burada kılınan ikindi namazının ardından Bağçeşme mezarlığında toprağa verildi.
Alıntı/ Adnan Sertel