Dunnig Kruger sendromunun adı; Cahil cesareti

Cahil insanlar kendilerini mükemmel görmeye, zeki insanlar ise yeteneklerini hafife alamaya eğimlidir. Buna Dunnig Kruger etkisi denir.

Dunning Kruger Sendromuna Sahip Kişilerin Davranış Biçimleri

Dunning Kruger Sendromu sahibi kişilerin davranışları ile ilgili çeşitli üniversitelerde farklı denekler üzerinde yapılan deneylerle bazı ortak izlenimler ortaya çıkarılmıştır. Bu kişilerin davranışları aşağıdaki gibi açıklanmaktadır.

  • Bu kişiler genel olarak eğitimi ve bilgiyi aşağılayarak her konu hakkında en iyisini kendilerinin bildiklerini iddia ederler.
  • Dunning Kruger Sendromuna sahip kişiler yaptıkları her işte kendilerinin çok daha fazla çalıştığı havası yaratmaya eğilimlidir. Yaptıkları işlerde büyük gürültü yaratıp çok iş yaptıklarını göstermek isterler. Ancak çoğunlukla bu davranışlarının farkında bile değillerdir.
  • Normal insanlar kendi bilgilerinin olmadığı konularda o alanda uzman olan kişilere danışmayı sorun etmezler hatta yararlı görürler. Dunning Kruger Sendromu olan kişiler ise hemen her alanda üstün fikirlere sahip ve yetkin olduklarını düşünerek her işi yapabileceklerine inanırlar. Kendilerine danışılmadan yapılan işlerin eksik olacağını düşünürler.
  • En ufak bir fikirlerinin dahi olmadığı ve öngörülerde bulunamadıkları konularda bile sanki bu olayı yıllar öncesinde görmüş ve tecrübe edinmiş gibi davranmayı severler. Öngöremedikleri ve hazırlıklarının olmadığı konularda sanki bu olayın olacağını biliyormuş ve hazırlıklarını yapmış gibi hareket ederler. Bunun için çevrelerindeki insanları da ikna etmeye çalışırlar.

Dunning Kruger Sendromu Nedir?

Bu sendrom bazı kişilerin yetkin olmadıkları alanlarda öyleymiş gibi davrandığını açıklar. Bu kişiler bu davranışlarının farkında değildir. Sahte bir cesaret gösterirler.

Dunning Kruger Sendromu Kim Tarafından Bulunmuştur?

David Dunning ve Justin Kruger tarafından 1999 yılında ortaya atılmıştır. Bu iki psikolog çalışmalarını Cornell Üniversitesinde sürdürmüştür. Bu sendrom hakkındaki çalışmaları ikiliye Ig Nobel Ödülü kazandırmıştır.

Bir Cevap Yazın

%d