800 Akıncının 70 bin kişilik Sırp ordusunu yok ettiğini neden bilmiyoruz
Tarihimizde Sırpsındığı Savaşı vardır ki, 8-9 kat büyüklükteki orduyu önüne katıp Meriç Nehrinde boğan Osmanlının kahraman askerlerini tarih kitaplarımızda çok detaylı olmasa da okumuşuzdur. Ama Çanakkale gibi Malazgit gibi hatta ordu sayıları oranı bakımından onlardan çok daha üstün olan bir savaş var ki, Hollywood filmini yapsa sadece ülkemizde 7-8 milyon garanti gişesi olur: Çirmen Savaşı
O dönemlerde taze bir devlet olan Osmanlı’nın en gözü pek padişahlarından Murat Hüdavendigar’ın liderliğinde 1371 yılında, bugün bir köy olan Çirmen’de dünya tarihinin en ilginç savaşı gerçekleşmiştir. Sadece 800 kişilik Osmanlı kuvveti tam 70 bin kişilik orduyu bir gecede kahr-u perişan etmiştir. Tam kendisinin 90 katı büyüklüğündeki orduyu yenen bir ordu Osmanlı ordusu ve meşhur komutan Hacı İlbeyi.
Çirmen Muharebesi veya diğer adıyla İkinci Meriç Muharebesi,[1] 1364 yılında yapılmış olan Sırpsındığı Muharebesi’nde yenilen taraf olan Sırpların, Osmanlı Devleti ile Meriç kıyısındaki Çirmen yakınlarında (günümüzde Ormenio), 26 Eylül 1371 tarihinde yapılan muharebedir. Osmanlıların zaferiyle sonuçlanmıştır.
Sırp kral Jovan Uglješa, I. Murad Anadolu’dayken Edirne yönüne saldırıp Osmanlı Devleti’ni hazırlıksız yakalamak istedi. Sırp ordusunun mevcudu 70.000 kadar asker idi. Karşısına çıkan Osmanlı ordusu sayıca kendisinden çok az, 800 kişi kadardı ancak taktiksel yönden bu kuvvet yüksek manevra kabiliyetine ve daha üstün taktiklere sahipti.
Sırp ve Makedon birliklerinin ilerlemesine izin veren Osmanlı kuvvetleri, Çirmen mevkiinde geceleyin düşman ordusuna saldırdı. Ne olduğunu anlayamadan hazırlıksız yakalanan paniğe düşen düşman ordusu, hatlara sızan Osmanlı atlılarının, Sırp ve Makedon komutanlarını öldürülmesi ile darmadağın edildi. Savaş, Osmanlı Devleti’nin zaferi ile sonuçlandı.
Sırp tarafı binlerce zayiat verdi ayrıca binlerce Sırp askeri kaçmak isterken Meriç nehrinde boğuldu. Muharebeden sonra Meriç Nehrinin rengi ölü Sırp askerlerinin kanlarından kırmızıya döndü.
Bu zafer ile Osmanlılara Makedonya’nın yolları açıldı. Osmanlılar Drama, Kavala, Serez gibi yerleri, Yunanistan’daki belli bölgeleri de ele geçirdiler.
Makedonya’daki Sırp Prensleri, Bulgar Kralı ve Bizans İmparatoru Osmanlı hakimiyetini tanıdılar. Böylece Osmanlı’nın Balkanlardaki fetihleri kolaylaştı. Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki ilerleyişi hız kazanmış oldu.