Hatay, tarihi ve mutfağı ile kendine özgü bir şehir
İstanbul’da Hatay Günleri’nin sloganı; Biz Biriz! Dünya Bir
Medeniyetler diyarı Hatay mutfağının künefesi, kireçte kabak tatlısı, tepsi kebabı, kömbesi, salça ve baharatlarıyla özlenen yöresel lezzetleri de İstanbullularla buluştu.
Dünyanın en güzel mutfaklarından biri olma özelliğinde olan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na alınarak tescillenmişti.
Her yıl düzenlenerek gelenekselleşen, Hatay’ın sahip olduğu sosyokültürel yapısını, tarihini, ekonomisini ve üretim değerlerini tanıtmayı hedefleyen 10.“İstanbul’da Hatay Günleri” 6-10 Ekim tarihleri arasında İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanı’nda gerçekleşti.
Birlikte yaşamanın en güzel örneklerinden biri olan Hatay bu sene “Birlik” teması ile ses getirdi.
Organizasyonun sloganı “Biz Biriz! Dünya Bir!” olarak belirlendi.
638 yılında Ebu Ubeyde Bin Cerrah tarafından fethedilerek İslamiyet ile tanışan ilk yerlerden biri olan Hatay, dünyanın ilk katolik kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi, Türkiye İnanç Turizmi Haritası’nda yer alan Saint Simon Stylite Manastırı, 16. Yüzyılda yapılan Ulu Cami gibi önemli camileri, kiliseleri, havraları ile dinler mozaiğinin barış, kardeşlik, hoşgörü içinde yaşandığı bir şehir.
Zanaatların yanı sıra alanda yer alacak özel bir bölümde her gün Hatay’a özgü tatlardan biri katılımcılarla birlikte yapıldı.
Zahter salatası, zeytin salatası, ıspanak borani, firik aşı, öcce, kemmunlu biberli aş yapımı ustaların bilgileri ile uygulamalı olarak ziyaretçilere anlatıldı.