193 milyon zeytin ağacıyla dünya ikinciliğine yükseldik

Dünya zeytin ağaç varlığı bakımından, İspanya 330 milyon ağaç varlığıyla ilk sırada yer almaktadır. Ülkemiz 193 milyon ağaç varlığıyla 2’inci sırada yer almasına rağmen, sofralık zeytin üretiminde yıllara göre 2’inci ve 3’üncü sıralarda, zeytinyağında ise 3’üncü ve 5’inci Sıralarda yer almaktadır. Buradan anlaşılacağı üzere ağaç başına verimlilikte rakip üretici ülkelerin gerisinde kalmaktayız. Ülke olarak bizim dünya zeytin ve zeytinyağı ticaretinde daha fazla söz sahibi olmamız ve ihracatta sürekliliği sağlamamızın yolu üretim artışından ve istikrarlı üretimden geçmektedir.

Ağaç başına verimi artırabilmek için, damla ve basınçlı sulama sistemleri kurulmalı ve elektrik harcamaları, mazot ve gübre gibi çiftçilere yönelik destekler artırılmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 193 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır. Ülkemiz ağaç varlığının en az 300 milyona ulaştırılması için Tarım ve Orman Bakanlığımızca fidan ve dikim desteklerinin sürdürülmesini istiyoruz. Ancak zeytin ağaç varlığı artırılırken, ihracat sektörümüzün ihtiyaçları da gözetilmeli, doğru çeşitlerin, doğru yörelerde dikimi desteklenmelidir.
 
Ülkemiz zeytinyağı üreten ülkeler arasında kişi başına en az tüketen ülke konumundadır. Toplam tüketimimiz 140-150 bin ton civarında tahmin edilmektedir. Kişi başı tüketim 2 kg’ın altındadır. Üretici ülkelerden Yunanistan, İtalya, İspanya gibi ülkelerde kişi başına zeytinyağı tüketimi ise 10-15 kg arasında değişmektedir. Sektör olarak hedefimiz Türkiye’deki zeytinyağı tüketimini kısa vadede 5 kg seviyesine çıkarmak olup, bu hedefe ulaşılabilmesi için zeytinyağında %8 olan KDV oranının %1’e indirilmesi tüketimin arıtılması için önem arz etmektedir.
 
2020/21 ihraç sezonunda sofralık zeytin ihracatının 88,5 bin ton ve 150 milyon dolar, zeytinyağı ihracatının 45 bin ton ve 135 milyon dolar olarak gerçekleşti.
“Son iki sezonda en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Sofralık zeytinde; Almanya, Irak, Romanya, ABD ve Bulgaristan olurken, Zeytinyağında ise ABD, İspanya Japonya İran ve Suudi Arabistan şeklinde sıralanıyor. Önümüzdeki yıllarda, üretici ve ihracatçılarımızın daha fazla desteklenmesi ve beklediğimiz üretim artışının gerçekleşmesiyle birlikte ihracatımızın ilk fırsatta 1 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir.
2020 yılında en çok ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapan firmalar;
2020 yılında en çok ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapan firmalar;

 

 

sıra AMBALAJLI ZEYTİN SIRALAMA
1 EKER GIDA NAK.İNŞ.SAN.TİC.LTD. ŞTİ.
2 MAROLİ GIDA SANAYİ VE DIŞ TİCARET A.Ş
3 YUNUSLAR TARIM ÜR. GIDA İNŞ. TUR. NAK. SAN. VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ
4 ZER YAĞ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
5 GÜNKAR İNŞAAT GIDA TEKSTİL NAK. İTH. İHR. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ
6 TOPRAK ZEYTİN ZEYTİNYAĞI GIDA TARIM ÜR. HAY. SAN.İ VE TİC. LTD. ŞTİ.
7 AYDONA GIDA İNŞ. NAK.OTO.SAN.İÇ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ.
8 AGME GIDA SANAYİ  VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
9 SALTAY DIŞ TİC.LTD.ŞTİ.
10 ALRAYYAN GIDA İÇ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
 
sıra AMBALAJLI ZEYTİNYAĞI SIRLAMA
1 SAVOLA GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2 KOZMOPOLİTAN GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
3 YONCA GIDA SANAYİ İŞLETMELERİ İÇ VE DIŞ TİCARET A.Ş.
4 VERDE YAĞ BESİN MADDELERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
5 ALHATOĞLU ZEYTİNCİLİK GIDA SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ.
6 TİCARET VE SANAYİ KONTUVARI TÜRK A.Ş.
7 ZER YAĞ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
8 KÜÇÜKBAY YAĞ VE DETERJAN SANAYİ A.Ş.
9 POYRAZ ZEYTİNYAĞI TARIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
10 A.KUARTET GIDA PAZARLAMA İÇ VE DIŞ TİCARET LTD.ŞTİ.

 

Bir Cevap Yazın

%d